5 oktober 2016: beeldtaal, beeldvorming en -analyse.

De eerste helt van deze avond is besteed aan de theorie over compositie, kadrering en vlakverdeling.
Ook is de opdrachtenlijst voor dit jaar besproken en het bespreken van een fotograaf.

Aangestipt is dat we komend praktijkblok gaan besteden aan “de appel”. Product uit eigen tuin van Sofie en vooral niet zo perfect als de exemplaren die je in de winkel koopt.
Sofie’s adagio: “Verras mij.”. Dus vooral geen afgekloven klokhuizen en zo.

 

regel_van_deren_gulden_sbedegulden-snede-boogDe tweede helft van de avond is besteed aan het bespreken van een foto van een fotograaf. Alle foto’s zwart-wit uiteraard. Vorige week hebben we enige tijd besteed aan het doorbladeren van fotoboeken uit de bibliotheek van het IKO. Daarnaast stonden we vrij iets mee te brengen wat we in de tussentijd tegen waren gekomen. De keuze was divers. Eén foto was uit de begintijd van de fotografie toen ook kunstenaars dit medium uitprobeerden. Divers ook de onderwerpen op de foto’s. Maar de les ging over het proberen objectief naar een foto te kijken. Dus niet naar welke emotie, herkenbaarheid e.d. een foto oproept, maar opbouw, uitlijning, compositie, lichtverdeling.

gulden_snede
De regel van derden, dieptewerking kwamen ruimschoots aan bod. Daarnaast werd ons aangeraden om eens de vraag te stellen: “Wat, indien.” Wat zou er aan deze foto veranderen indien je …. . Zou de foto dan nog hetzelfde zijn, sterker of juist zwakker?