IKO

Info Fotokunst

Je onderzoekt het medium fotografie binnen de ruime context van hedendaagse kunst. Je wordt uitgedaagd om je foto’s en die van anderen kritisch in vraag te stellen, naar vorm en zeker ook naar inhoud. Doorheen en dankzij de camera leer je anders en beter waarnemen: je blik wordt aangescherpt.

In de eerste jaren (1-2-3) verwerf je de nodige technische vaardigheden, zowel analoog als digitaal, in zwart-wit en in kleur. Voorkennis is geen vereiste, je vertrekt vanaf nul. Dit doe je aan de hand van gerichte opdrachten, die je confronteren met opnametechnieken, beeldvorming, compositie, werken met licht, afdruktechnieken, donkere kamer, experiment, studio, digitale fotografie en beeldverwerking. Tijdens een kijkmoment toon je je resultaat aan je medestudenten. Op die manier krijg je tips en feedback, die je weer stimuleren en inspireren om een volgende opdracht creatief aan te vatten.

In de hogere jaren (4 en 5) bedenk je zelf wat je wil verbeelden met fotografie, en werk je dit uit in projecten. In voortdurend overleg maak je daarbij een weloverwogen keuze uit alle fotografische tools die je ondertussen hebt leren kennen, en ontwikkel je zo een eigen stijl.

Zowel in de opdrachten (jaar 1-2-3) als in de projecten (jaar 4 en 5)  ga je op zoek naar een eigen beeldtaal: een persoonlijke manier om de dingen vast te leggen, rekening houdend met je eigen leefwereld en interesses. Samen met de andere cursisten en de docenten, bespreek je gaandeweg welke mogelijkheden het medium fotografie te bieden heeft voor jouw werk. Uiteindelijk lever je in het vijfde jaar een persoonlijk, afgewerkt project af.