13 september 2016: praktijkmoment Camera Obscura

In deze praktijkles maken we kennis met een zelf te maken camera obscura.
De informatie over de bouw en het gebruik daarvan hebben we de voorgaande theorieavond al ontvangen.

Sofie geeft ons een inleiding/ rondleiding in de donkere kamer zodat wij later de gemaakte “foto’s” zelf kunnen ontwikkelen.

Voor dit praktijkmoment heb ik al e.e.a. voorbereid.
Naast pinhole opnamen wil ik ook graag kijken wat het effect is als je i.p.v. een minuscuul gaatje een objectief voor je camera obscura zet.

mijn bouwtekening

voor de zekerheid

Mijn camera obscura bestaat uit de verpakking van een afstandsbediening. Voordeel van deze doos is dat die al van binnen en van buiten zwart is. De hoeken schilder ik van binnen nog extra met zwarte verf om eventueel lekkend strooilicht te voorkomen.

 

2-e leven voor deze doosIn de voorkant maak ik een groot vierkant gat. Dat ga ik later afdekken met 2 plaatjes die ruim groter zijn dan het gat.

In het ene plaatje maak ik volgens de bouwtekening van het IKO een vierkant gat van 1 bij 1 cm.. Hierachter komt later de pinhole en aan de voorkant een stuk plakband dat de sluiter gaat vormen.

 

 

daar gaat iets mee gebeurenHet andere plaatje vraagt wat meer werk. Ik teken hier een lensdop op af en maak een rond gat waar deze door past. Met behulp van een gatenzaag verwijder ik het grootste deel van de bodem van de lensdop. dsc_9314
Nu pers ik deze door het gat van mijn plaatje, lijm hem ruim met van die hobbylijm uit een lijmpistool vast. De lijmrand wordt met 2 lagen zwarte verf lichtdicht gemaakt. De standaard had ik nog van een ander experiment. Hierdoor kan ik het objectief op hoogte voor mijn camera obscura zetten.

klaar om gemonteerd te worden op standaard camera obscura er achter

Nu kan ik afwisselend met de pinhole werken of het objectief. De belichtingstijd realiseer ik bij de pinhole m.b.v. het verwijderen en weer sluiten van de plakker, bij het objectief door de lensdop een tijdje te verwijderen.

 

Het resultaat:

OepsEerst naar buiten voor een proefopname van 20 seconden.
Maar wat is dat, het lijkt wel of er een krant over mijn fotopapier gelegen heeft.

Opnieuw proberen: weer mis

 

 

 

Wat is dat toch ? Strooilicht kan het niet zijn, dat ziet er anders uit.
Andere plakker gemaakt als sluiter.

het blijft vreemd

Nog steeds dat rare bijverschijnsel.

Na nauwkeurig bekijken vinden we de oplossing: de achterkant van van de doos schijnt door. Het deksel bestaat uit meerdere lagen karton, de achterkant is een enkele dunnere laag.

Met zwarte tape wordt de achterkant afgeplakt en het resultaat is nu:

 

opname_4_co

Zelfs de belichting is goed.

 

 

 

 

 

Tijd voor het experiment: Camera obscura met een objectief.
De verwachting is dat dit moet mislukken, immers bij een goede scherpstelling is het beeld precies scherp daar waar de film of de sensor zich in de spiegelreflexcamera bevindt. In deze doos is de afstand tussen objectief en “film” totaal anders.

camera_obscura_objectief_1 camera_obscura_objectief_2 De verwachting is uitgekomen: onscherpe foto’s. Wat weer wel educatief is: het zijn ronde afbeeldingen.
Bij de pinhole-afbeeldingen wordt de gehele achterkant van de doos belicht. Het objectief maakt een rond beeld.

We hebben nu negatief-afbeeldingen. Het fotopapier wordt zwart waar er licht op valt. Tijdens het volgende praktijkmoment gaan we van deze afbeeldingen positieven maken door ze als fotogram te belichten. Hierdoor ontstaat een omkering van de zwarting.

De foto van het huis, weerspiegeld in het raam, ziet er nu zo uit:

huis_positief

 

En het straatgezicht met objectief wordt na fotogram: camera_obscura_objectief_2_positief